De FODOK is samenwerkingspartner van Stichting Divers Doof. Divers Doof streeft naar een toegankelijke maatschappij met ontplooiingsmogelijkheden voor alle dove, plots-/laatdove en ernstig slechthorende mensen, ongeacht hun leeftijd. Namens de aangesloten deelnemers trachten wij dit te doel te bereiken door het verzamelen van relevante ervaringskennis en het geven van informatie op een onafhankelijke, begrijpelijke en overzichtelijke manier, alsmede het op basis van ervaringsdeskundigheid behartigen van de belangen van dove, plots-/laatdove en ernstig slechthorende mensen richting overheid, zorgaanbieders en onderwijsinstanties, verzekeraars, politiek en bedrijfsleven.
Toegankelijke communicatie is daarin van essentieel belang, waarbij Nederlandse Gebarentaal (NGT) als volwaardige taal wordt erkend en Nederlands met Gebaren (NmG) als ondersteunend aan het gesproken Nederlands wordt gezien. De verhouding tussen het gebruik van gesproken taal en van gebaren(taal) is van veel factoren afhankelijk en verschilt per individu: ieder maakt daarin zijn eigen afwegingen.
Dit doet de federatie door middel van twee belangrijke kerntaken: informatievoorziening en belangenbehartiging.
Informatievoorziening
Een goed geïnformeerd iemand kan betere keuzes maken. Divers Doof wil dove, plots-/laatdove en ernstig slechthorende mensen en hun ouders, ongeacht hun leeftijd, informatie op een onafhankelijke, begrijpelijke en overzichtelijke manier aanbieden. Dit kan via een gezamenlijke website, via een (digitale) nieuwsbrief, social media, folders, etc. Ook kan Divers Doof op diverse plekken in het land voorlichtingsbijeenkomsten en presentaties organiseren.
Divers Doof is dé informatiemakelaar voor dove, plots-/laatdove en ernstig slechthorende mensen en hun ouders, ongeacht hun leeftijd. Wie een vraag heeft over doof zijn kan terecht bij Divers Doof die het antwoord heeft of weet wie het antwoord wel kan geven. Divers Doof is daarbij onafhankelijk.
Belangenbehartiging
Divers Doof houdt ontwikkelingen in de zorg, onderwijs, hoorhulpmiddelen - waaronder CI -, toegankelijkheid, tolkvoorzieningen en kwaliteit van tolken kritisch in de gaten en behartigt waar nodig en ongeacht hun leeftijd de belangen van dove, plots-/laatdove en ernstig slechthorende mensen en hun ouders.
Divers Doof zet zich proactief in voor verbeteringen in zorg, onderwijs en samenleving en volgt kritisch de ontwikkelingen in de maatschappij, zorg, onderwijs en politiek. Waar nodig gaat Divers Doof over tot actie. Divers Doof denkt graag mee over nieuwe ideeën en nieuwe ontwikkelingen en brengt daarbij graag de eigen ervaringsdeskundigheid in.
Lotgenotencontact
Divers Doof richt zich minder op het organiseren van lotgenotencontact. De verschillende samenwerkingsorganisaties organiseren voor hun 'eigen' achterban bijeenkomsten. Dit komt vooral omdat iedereen andere behoeften heeft.
Meer weten?
Meer weten over Divers Doof? Bekijk de website.
Hoe werken de organisaties samen?
De FODOK behartigt de belangen van dove kinderen en hun ouders, Dovenschap doet dat voor volwassen doven en de Nederlandse Dove Jongeren is speciaal opgericht voor dove jongeren. Mensen die op latere leeftijd doof worden, hebben zich verenigd in de Stichting Plotsdoven.
De FODOK werkt nauw samen met de FOSS (ouders van slechthorende kinderen of van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis). Daarnaast is er samenwerking met SH-Jong (slechthorende jongeren) en met de Stichting Hoormij/NVVS. Samen vormen al deze organisaties het Platform doven, slechthorenden en tos.
Op veel terreinen zoekt Divers Doof de samenwerking met de andere organisaties op. Zo werkt de FODOK op het gebied van onderwijs veel samen met de FOSS. Daarnaast zijn er verschillende samenwerkingsverbanden over uiteenlopende onderwerpen waarin alle belangenorganisaties vertegenwoordigd zijn.
Projecten
De verschillende organisaties werken veel in projecten met elkaar samen. Meer informatie over de gezamenlijke projecten vind je hier.