Aanmelding
Als je je kind naar een reguliere school wilt laten gaan, kun je je als ouder, met de betreffende school, aanmelden bij een regionaal aanmeldpunt van een van de vier instellingen (Auris, Kentalis, VierTaal en Vitus-Zuid), zie voor meer informatie: Simea website - aanmeldpunten. Dat geldt ook voor leerlingen van wie pas in de loop van de schoolloopbaan duidelijk wordt dat ze extra ondersteuning nodig hebben vanwege hun auditieve beperking. En ook als je wilt dat je kind naar het speciaal onderwijs gaat, meld je je aan bij een regionaal meldpunt.
In het regulier onderwijs kan dan bv. een kortdurend traject Consultatie en Advies geboden worden. Maar als blijkt dat de leerling meer ondersteuning van de instelling nodig heeft om optimaal van het onderwijs te kunnen profiteren, start trajectbegeleiding.

Trajectbegeleiding
Je krijgt een contactpersoon toegewezen die je in dit traject begeleidt. Deze contactpersoon is lid van een multidisciplinair team van medewerkers met verschillende deskundigheden.
Wanneer je kind inderdaad tot de doelgroep van de instelling hoort, worden de volgende vragen gesteld: “Wat is de onderwijsbehoefte van de leerling?” en (als je kind naar het regulier onderwijs gaat) “Wat zijn de ondersteuningsvragen van de school?”
Om deze vragen te kunnen beantwoorden wordt o.a. gebruik gemaakt van informatie van verwijzers en diagnostische centra en van de gegevens van de school. Ook vinden gesprekken plaats met jullie als ouders, de leerling zelf, indien relevant de reguliere school en andere professionals over de geconstateerde problemen en over wat nodig is. Eventueel volgt een observatie op de school.
Er wordt niet alleen gekeken naar de leerresultaten van je kind, maar ook naar het sociaal-emotioneel welbevinden en de communicatieve redzaamheid.
Ouders worden door de medewerkers van de instelling gezien als gelijkwaardige partners om de vragen te kunnen beantwoorden. Samen ga je in gesprek, je voert “op overeenstemming gericht overleg”.
Het is de bedoeling dat de trajectbegeleiding een advies aan de Commissie van Onderzoek geeft, waarover de ouders, de school en de trajectbegeleider het samen eens zijn. In het advies staat welke ondersteuning de leerling nodig heeft en wat de school nodig heeft om de leerling goed te kunnen helpen. Er moet dus maatwerk worden geleverd, want ieder kind en ook iedere schoolsituatie is weer anders.