
Ondersteuning in het regulier onderwijs
Als je kind aangemeld is bij een aanmeldpunt van een van de vier instellingen (Auris, Kentalis, VierTaal of Vitus-Zuid) of al bekend is bij de betreffende instelling volgt een traject, waarbij een trajectbegeleider in samenspraak met ouders (door middel van “op overeenstemming gericht overleg”), leerling en school vaststelt wat de onderwijsbehoefte van de leerling is en wat de ondersteuningsvraag van de reguliere school is.
Het is dus de bedoeling dat er maatwerk wordt geleverd, want ieder kind en ook iedere schoolsituatie is weer anders. De Commissie van Onderzoek kent dan namens de betreffende instelling een licht of een medium onderwijsarrangement toe, dat is toegespitst op de behoeften van leerling en school, aanvullend op de reguliere zorg die de school kan bieden.
Zie ook: website Simea - passend onderwijs
Herarrangeren
Ieder jaar wordt bekeken of de leerling nog het meest passende onderwijsarrangement heeft; dat moet altijd in overleg met ouders, leerling en school. Heb je het gevoel dat het toegekende onderwijsarrangement niet voldoende is voor je kind, dan kun je afspreken dat je binnen een korte periode (bijvoorbeeld zes weken of twee maanden) samen evalueert hoe het gaat en dan bekijkt of het arrangement moet worden bijgesteld.
Ontevreden over de ondersteuning?
Ben je niet tevreden over de ondersteuning van je kind, ga dan altijd eerst in gesprek met de reguliere school en/of de instelling. Komen jullie er niet uit, dan kun je een klacht indienen bij de betreffende instelling. Buiten de instelling kun je een beroep doen op de onderwijsconsulenten, de landelijke geschillencommissie passend onderwijs of de bestuursrechter of de burgerrechter.
Zorgplicht en ondersteuningsplicht
Het is goed om te weten dat de reguliere school een zorgplicht heeft. De reguliere school moet dus ook basiszorg beschikbaar hebben. De ondersteunende instelling heeft een ondersteuningsplicht en brengt de benodigde extra expertise in.
Lees en bekijk ook:
- onze uitgave Een doof of slechthorend kind in de groep
- de flyer Doe meer met het OPP! (= ontwikkelingsperspectief)
- De keuzehulp onderwijs geeft overzichtelijke informatie over dove, slechthorende en tos-leerlingen. Ouders kunnen deze website gebruiken bij het maken van eigen afwegingen en keuzes.
- FOSS en FODOK hebben met de gespecialiseerde onderwijsinstellingen een Convenant Ouderbetrokkenheid afgesloten, waarin alle partijen stellen dat “een goed besluit een gezamenlijk besluit is”.
- FOSS en FODOK hebben een checklist opgesteld voor het bieden van goede kwaliteit van ondersteuning. Deze checklist is vooral bedoeld voor ambulante dienstverleners die leerlingen in het regulier onderwijs begeleiden. Ouders kunnen met deze checklist bepalen of de ondersteuning adequaat is of nog verbeterd moet worden.