De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen, de FODOK, is in 1956 opgericht door ouders die de situatie van hun dove kind wilden verbeteren. De FODOK zet zich op verschillende manieren in voor dove kinderen en voor hun ouders. De FODOK richt zich op belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact.
Belangenbehartiging
Dove kinderen zijn kwetsbaar, omdat gesproken communicatie voor hen vaak een probleem is. Daarom hebben zij goede begeleiding, goed onderwijs en passende zorg nodig. In algemene regelgeving wordt vaak geen rekening gehouden met de speciale behoeften van dove kinderen en daardoor kunnen die makkelijk in het gedrang komen. De FODOK spant zich in om dit te voorkomen. Daarvoor overleggen we met organisaties die onderwijs en zorg bieden aan dove kinderen en met overheden en politici. Waar mogelijk, doen we de belangenbehartiging samen met andere organisaties.
De belangenbehartiging heeft tot doel:
- Het vergroten van het begrip voor wat het betekent om doof te zijn. Meer begrip leidt tot een betere leefsituatie van dove kinderen en volwassenen.
- Het bevorderen van een snelle diagnose van doofheid en een goede verwijzing van kind en ouders.
- Het verbeteren van het onderwijs voor dove kinderen, zowel speciaal als regulier.
- Het verbeteren van de zorg voor dove kinderen.
In de loop der jaren heeft de FODOK door belangenbehartiging het nodige kunnen bereiken. Enkele recente voorbeelden:
- Met de komst van Passend Onderwijs heeft de FODOK, samen met de FOSS, bijgedragen aan het behoud van de speciale onderwijsexpertise voor dove en slechthorende leerlingen.
- Door acties van onder meer de FODOK is het internaat bij de Guyotschool in Haren behouden gebleven voor dove leerlingen die daar het voortgezet onderwijs willen volgen. Voor deze leerlingen een heel belangrijk resultaat.
- Ook heeft de FODOK zich hard gemaakt voor bilaterale CI voor kinderen. Sinds 2012 komen kinderen tot en met 18 jaar in aanmerking voor tweezijdige implantatie.
- Door haar betrokkenheid bij de veranderingen in de zorg heeft de FODOK eraan bijgedragen dat ook binnen de zorg de speciale expertise voor dove en slechthorende kinderen gewaarborgd is.
Méér dan belangenbehartiging
De FODOK heeft ook veel initiatieven genomen, omdat andere partijen dat nalieten. Het verkrijgen van financiering daarvoor wordt steeds moeilijker.
Enkele voorzieningen die de FODOK in de loop der jaren heeft gerealiseerd:
- De FODOK heeft veel materialen op het gebied van leesbevordering tot stand gebracht.
- In het verleden heeft de FODOK het PAD-leerplan, ontwikkeld in de Verenigde Staten, laten vertalen en aanpassen aan de Nederlandse situatie, waarna het in het dovenonderwijs in gebruik werd genomen. Daarmee kwam er voor het eerst structureel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van dove kinderen.
- De FODOK heeft eraan bijgedragen dat seksuele voorlichting en het voorkomen van seksueel misbruik een belangrijk aandachtspunt werden in het onderwijs aan dove kinderen.
- Voorheen was de psychische hulpverlening niet toegankelijk voor dove en zwaar slechthorende mensen. De FODOK heeft er in belangrijke mate aan bijgedragen dat een landelijk netwerk van gespecialiseerde psychische hulpverlening tot stand kwam, zowel voor dove kinderen als voor dove volwassenen. De FODOK is nog steeds betrokken bij de strijd om het voortbestaan van deze voorzieningen en het pleidooi voor een meer toereikende financiering.
- Doven met nóg een handicap vallen vaak tussen wal en schip. De FODOK heeft veel gedaan om de zorg voor meervoudig gehandicapte doven te verbeteren en is nog steeds betrokken bij de zorg in de instellingen die in de loop van de tijd ontstaan zijn..
Voorlichting
Informatie kan een belangrijke steun zijn. Het kan je als ouder helpen om je dove kind goed te begeleiden en om je eigen keuzes te maken. De FODOK geeft voorlichting aan ouders en aan anderen die te maken hebben met dove kinderen. Een keer per maand komt de digitale nieuwsbrief uit. Iedereen kan zich daar gratis op abonneren. Twee keer per jaar verschijnt het leden- en donateursblad FODOKFORUM. We publiceren ook boeken, brochures en dvd’s, waarin ouders en professionals over hun ervaringen vertellen en informatie geven.
De FODOK maakt een groot deel van het voorlichtingsmateriaal dat er in Nederland is voor gezinnen met een doof kind. De boekjes, brochures en dvd’s worden ook gebruikt door de vroegbehandelingsdiensten en door opleidingen die zich richten op doven, zoals bijvoorbeeld die voor tolk Nederlandse Gebarentaal.
Lotgenotencontact
Er zijn niet veel dove kinderen in Nederland en dus ook niet veel ouders van dove kinderen. Die ouders zullen elkaar dus ook niet zo makkelijk ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Daarom probeert de FODOK op verschillende manier ouders bij elkaar te brengen, opdat ouders profiteren van elkaars ervaringen en ook makkelijk nieuwe informatie kunnen opdoen. Dat gebeurt in de vorm van interessante informatiebijeenkomsten en de landelijke informatie- en ontmoetingsdag. Ouders die in contact willen komen met andere ouders, kunnen ook altijd het bureau vragen om daarbij te helpen.
Facebook en forum
De FODOK plaatst actief berichten en activiteiten op de website, op Twitter, op Facebook en op Instagram. Ook bestaat er een forum voor ouders van dove en (zwaar) slechthorende kinderen met een CI: OPCI-forum.