Organisatie

In een wereld vol mogelijkheden, kan de realiteit van een doof kind of een dove ouder met een horend kind overweldigend zijn. Je wordt geconfronteerd met talloze vragen over de toekomst: Hoe zal de opvoeding eruitzien? Kan mijn kind later alles bereiken? Hoe communiceren we effectief? Wat zijn de mogelijkheden op school, in de werkomgeving of bij sport en andere activiteiten? In deze onzekere fase lijkt het alsof je met lege handen staat.

De FODOK biedt een ondersteunende omgeving voor ouders die met dezelfde vragen en zorgen kampen. Wij zijn ouders van dove of slechthorende kinderen, of zelf doof met horende of dove kinderen. Bij de FODOK vind je begrip en solidariteit, antwoorden op jouw vragen, informatieavonden en mogelijkheden voor lotgenotencontact, zowel voor jou als voor je kind. Het is een plek waar je andere ouders kunt ontmoeten en waar je kind gelijkgestemde vriendjes kan vinden.

Wij begeleiden je stap voor stap in het ontdekken van de kansen die er zijn voor jou en jouw kind. Door je onder te dompelen in deze wereld van mogelijkheden, ervaar je een warme en respectvolle omgeving vol begrip. Sta op, ontmoet elkaar, deel ervaringen en leer van elkaar. Ontdek de verschillende talen en culturen. Je bent van harte welkom bij de FODOK.

Wie zijn we?

De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK) is opgericht in 1956 en fungeert als een landelijke vereniging voor ouders van dove en slechthorende kinderen, inclusief kinderen met een communicatief meervoudige beperking (CMB), met of zonder cochleaire implantaten (CI). Wij streven ernaar om samen te werken met andere belangenorganisaties voor doven en slechthorenden en met relevante instellingen en organisaties.

Onze focus ligt op belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact. We streven naar een samenleving waarin dove en slechthorende kinderen dezelfde kansen krijgen als hun horende leeftijdsgenoten. Dit doen we door ouders te informeren, te verbinden en op te komen voor betere voorzieningen en rechten.

Wat doen we?

Onze visie is verankerd in vier pijlers:

Inclusiviteit voor alle dove en slechthorende kinderen:
De FODOK zet zich in voor de diverse subgroepen binnen de doelgroep van dove en slechthorende kinderen. Wij geloven dat elk kind recht heeft op optimale ontwikkeling en participatie in de samenleving.

Toegankelijke communicatie:
Wij geloven dat alle communicatiemethoden — gesproken, geschreven en gebarentaal — toegankelijk moeten zijn voor dove en slechthorende kinderen. Vroegtijdige visuele communicatie is cruciaal voor hun taalontwikkeling en sociale groei.

Sociaal-emotionele identiteitsontwikkeling:
Wij willen ouders en professionals bewust maken van de realiteit dat dove en slechthorende kinderen vaak niet alles meekrijgen. Goede taalbeheersing is essentieel voor participatie in de samenleving, en ouders dienen te begrijpen dat gebarentaal en dovencultuur waardevolle hulpmiddelen zijn.

Keuzevrijheid en expertise in onderwijs en zorg:
Wij pleiten voor een onderwijs- en zorgsysteem dat niet alleen normalisering nastreeft, maar ook het welzijn van het kind als uitgangspunt neemt. Ouders en leerlingen moeten vrij zijn om te kiezen tussen verschillende onderwijsvormen en moeten toegang hebben tot deskundige ondersteuning.

Doelstellingen

De FODOK streeft naar een situatie waarin ouders goed geïnformeerd en in staat zijn om de juiste keuzes te maken in de opvoeding van hun dove of slechthorende kind. Dit willen we bereiken door:

  • Het organiseren van lotgenotencontact.
  • Het verzorgen van voorlichting en informatie.
  • Het behartigen van belangen in samenwerking met andere organisaties.

Wij zijn ervan overtuigd dat de samenleving toegankelijker moet worden voor dove en slechthorende kinderen, zodat zij volwaardig kunnen participeren. Onze activiteiten omvatten informatievoorziening, het organiseren van lotgenotencontact, belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding, gericht op het creëren van een inclusieve omgeving voor alle dove en slechthorende kinderen en hun gezinnen.

Ons bestuur

De FODOK is een vereniging met een actief bestuur, bestaande uit vrijwilligers die zich inzetten voor dove en slechthorende kinderen en hun ouders. Veel bestuursleden hebben zelf een doof of slechthorend kind en brengen hun eigen ervaringen mee.

Het bestuur bepaalt het beleid van de FODOK en zet zich in voor belangenbehartiging, informatievoorziening en lotgenotencontact. Beslissingen worden genomen in overleg met de leden, en we werken nauw samen met andere organisaties om onze doelen te realiseren.

Wil je meedenken of een bijdrage leveren? We staan altijd open voor betrokken ouders en professionals die zich willen inzetten voor de FODOK.

Het bestuur van de FODOK bestaat uit:

  • Jan Niemeijer, voorzitter
  • Henk Prevaes, penningmeester
  • Kasper van Pinxteren, secretaris
  • Marlies Brokking
  • Femke Hoven
  • Anton Wernekind

Kasia Hadley werkt als beleidsmedewerker bij de FODOK.

Samenwerkingen

Om de belangen van dove en slechthorende kinderen zo goed mogelijk te behartigen, werkt de FODOK samen met verschillende organisaties.

We bundelen onze krachten met:
FOSS – Ouders van slechthorende kinderen of kinderen met een taalontwikkelingsstoornis.
Divers Doof – Zet zich in voor een toegankelijke samenleving voor doven en slechthorenden.
Dovenschap & Nederlandse Dove Jongeren (NDJ) – Voor belangenbehartiging van dove volwassenen en jongeren.
SH-Jong & Stichting Hoormij/NVVS – Voor slechthorende jongeren en volwassenen.

Lees hier meer over onze samenwerkingen.