Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het niet mogelijk is om je meervoudig gehandicapte slechthorende of dove kind alle dagen thuis te verzorgen. Oriënteer je dan, bijvoorbeeld samen met de gezinsbegeleiding, op alternatieven. Er zijn logeerhuizen, maar ook zorginstellingen waar je kind het hele jaar door kan wonen.
Zoeken naar de beste oplossing voor kind en gezin
Ouders vinden het vaak erg moeilijk als ze niet de hele tijd voor hun kind kunnen zorgen. Maar soms is het gewoon de beste oplossing voor het kind en voor het gezin. Dat hoef je niemand uit te leggen en niemand heeft het recht om daarover te oordelen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om je kind (deels) door een instelling te laten verzorgen. Overleg daarover met deskundigen en denk niet te snel dat iets niet mogelijk is: natuurlijk zoek je naar de oplossing die het beste past bij je kind en je gezin.
De zorg van anderen
Je kind overlaten aan de zorg van anderen is beslist niet eenvoudig. Als ouder zul je zelf duidelijk moeten maken wat je wilt en wat je belangrijk vindt voor je kind; de begeleiders kunnen dat immers niet raden. Tegelijkertijd moet je ook proberen los te laten en je kind en zijn begeleiders de ruimte te geven.
Houd een vinger aan de pols
Als ouder houd je altijd een vinger aan de pols en laat het weten als iets niet goed gaat. Je kunt beter op tijd het gesprek aangaan dan wachten tot er problemen ontstaan. Als dat toch gebeurt, is het goed om het aan te kaarten bij de instelling. Kom je er samen niet uit, dan kun je advies of steun vragen bij de FODOK en de FOSS.
Contact met anderen
De FODOK organiseert ook bijeenkomsten voor ouders van MG-dove kinderen: MG-huiskamerbijeenkomsten. Daarnaast is er op Facebook een besloten groep, MG-doof, waarvoor je je kunt aanmelden.