Belangenorganisaties
Ieder(in) (voorheen Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG) streeft naar een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Mensen met een lichamelijke handicap, een verstandelijke beperking of chronisch ziekte horen er volledig bij! Ze krijgen overal de kans om naar vermogen mee te doen.
KansPlus is een belangennetwerk dat zich inzet voor een goed leven van de mens met een verstandelijke beperking. KansPlus is de grootste organisatie die zich inzet voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking met ongeveer 60 ledengroepen, 7.000 leden en ruim 1000 vrijwilligers. De ledengroepen van KansPlus organiseren regelmatig lokale activiteiten en voorlichtingsbijeenkomsten voor alle leden. Daarnaast ondersteunt KansPlus ook cliëntenraden via VraagRaak, het steunpunt medezeggenschap.
LFB is een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking.
Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), voor mensen met autisme, hun ouders en partners en voor alle anderen die in autisme geïnteresseerd zijn.
Balans is een landelijke vereniging voor ouders van kinderen met een leer- en/of gedragsstoornis, zoals ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.
BOSK, vereniging van en voor ouders van lichamelijk gehandicapte kinderen en (jong)volwassenen met een lichamelijke handicap.
Oogvereniging, belangenorganisatie voor mensen met een visuele handicap.
Andere organisaties
CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) biedt ondersteuning aan mensen met een bijzondere zorgvraag. Zorgverleners, familie, naasten en cliënten kunnen aanmelden bij het CCE. Aanmeldingen worden alleen in behandeling genomen als er sprake is van een complexe zorgvraag; een situatie waarbij vaak probleemgedrag voorkomt en de kwaliteit van bestaan ernstig onder druk staat.
MEE biedt verspreid over het land dienstverlening aan mensen met een handicap. Ook ouders van kinderen met een handicap kunnen er terecht voor informatie en advies. De medewerkers van MEE zijn echter niet gespecialiseerd in doofheid, slechthorendheid of doofblindheid en kennen lang niet allemaal de begeleidingsmogelijkheden even goed.