Stichting Groots Gebaar daagt heel Nederland uit: Gebarentaal in elk klaslokaal!
Prof. dr. Onno Crasborn, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal, daagt Nederland uit om op de dag van zijn oratie, 12 oktober, zoveel mogelijk kinderen tussen de 7 en de 14 jaar oud een les gebarentaal te laten beleven. Dit kan met speciaal voor de actie gemaakt lesmateriaal. Voor €2,50 heeft ieder kind een werkboek met bijbehorende e-learning en de workshopleider een lesbeschrijving. Hiermee kan iedereen die zich geraakt voelt door deze oproep zelf een workshop vormgeven en met de kinderen aan de slag! Door de werkboeken te kopen steun je direct de stichting Groots Gebaar. Door mee te doen werk je mee het doel van de stichting te bereiken: gebarentaal onder de aandacht te brengen bij en toegankelijk te maken voor het grote publiek, opdat ook dove en slechthorende mensen hun talenten en kwaliteiten makkelijker kunnen (blijven) ontplooien en inbrengen in onze maatschappij.
Wat kun je doen?
– Help mee de actie meer bekendheid te geven!
– Interview Onno zelf!
– Kijk mee met bij een workshop op 12 oktober, bij voorkeur bij leerlingen in de klas die zelf gebaren gebruiken, doof zijn of slechthorend of CI dragen. Of bij dove workshopleiders!
– Volg de Facebookpagina !
Aftrap op Werelddovendag
Op de 60ste Werelddovendag, vond de aftrap plaats van de actie ‘Gebarentaal in elk klaslokaal’. Onno Crasborn roept iedereen op om mee te doen aan deze actie en zelf in beweging te komen. Hij vraagt aan alle gebarentaalvaardige aanwezigen doof en horend, hun enthousiasme voor de gebarentaal uit te dragen door een workshop gebarentaal te gaan geven op scholen op 12 oktober. “Laat alle kinderen van Nederland die tussen de 7 en 14 jaar oud zijn kennismaken met gebarentaal in hun eigen klaslokaal”.
Oratie
Op 12 oktober zal prof. dr. Onno Crasborn zijn oratie houden als hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De Nederlandse gebarentaal is een echte taal. Maar onbekend maakt onbemind. Hij pleit ervoor iedereen gebarentaal te laten leren. Om zijn benoeming te vieren richtte hij een stichting op: Stichting Groots Gebaar wil gebarentaal voor iedereen toegankelijk en toepasbaar maken.
Steun de stichting door mee te doen aan de actie!
Laat zo veel mogelijk kinderen (bovenbouwleeftijd t/m brugklas 1&2) op zoveel mogelijk scholen een workshop/les gebarentaal volgen op vrijdagochtend 12 oktober. Dat kan een half uur zijn, maar ook een hele ochtend. Dat bepaal jij als vrijwilliger samen met de school.
Meld jouw klas aan en koop voor twee euro vijftig per kind het werkboek inclusief e-learning en docentbeschrijving. Per werkboekje gaat er €0,25 direct naar de stichting Een groots gebaar, waarmee je helpt om gebarentaal een prominentere plek in Nederland te geven!
Aanmelden kan via de website Op de site staat een teller die laat zien hoeveel kinderen er mee gaan doen.
Wie geven de gratis workshops?
– Iedereen die zich geraakt voelt door deze oproep en wil bijdragen of je kunt gebaren of niet
– Dove mensen zelf
– Iedere leerkracht die zich geraakt voelt en nog niets weet van gebarentaal kan zelf een workshop geven met het online materiaal en de docent- en les-beschrijving die te vinden is bij het werkboek voor de leerlingen
– Tolken gebarentaal
– Ouders van gebarenvaardige kinderen
– Docenten NGT (doof & horend)
– Studenten gebarentaal/tolk
– Iedereen die al wel kan gebaren
Materiaal
– Het werkboek Doe-het-zelf en ontdek gebarentaal
– Met e-learning-omgeving, opdat je op tablet of smartbord gebaren kan oefenen en daar een quiz mee kan doen. Zelfstandig of met je hele klas samen.
– Docent-les-beschrijving (te downloaden)
Het materiaal is gemaakt door ervaren gebarentaaldocenten van Gebaren.nl. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen hier begeleid mee aan de slag. Hoe ouder het kind hoe zelfstandiger je hiermee kan werken. Met dit materiaal proberen we kinderen op een gelijkwaardige manier kennis te laten maken met de Nederlandse gebarentaal of je nu doof bent of horend, ieder kind kan meedoen.
Verbinden
De oprichters van Stichting Groots Gebaar hebben de wens gebarentaal onder de aandacht te brengen bij en toegankelijk te maken voor het grote publiek, opdat ook dove en slechthorende mensen hun talenten en kwaliteiten makkelijker kunnen (blijven) ontplooien en inbrengen in onze maatschappij.
Stichting Groots Gebaar richt zich op het verstrekken van informatie over gebarentaal in het algemeen, het lobbyen voor de erkenning en het gebruik van NGT, en het ondersteunen van (bestaande)activiteiten die de brug slaan tussen de wereld van horen en niet horen.
Gebarentaal leren
- is fun;
- is goed voor de ontwikkeling van het jonge brein;
- verbetert communicatie ook voor horenden, het draagt bij aan meer heldere communicatie en verbinding, en dus aan elkaar beter begrijpen;
- zorgt ervoor dat we ook de kwaliteiten en talenten van Dove en slechthorende mensenkunnen (blijven) benutten, dat maakt onze maatschappij rijker en meer verbonden.
Daarom maakt de stichting zich hard voor een maatschappij waarin we met en van elkaar leren zodat iedereen zijn bijdrage kan en mag leveren en niemand zich eenzaam hoeft te voelen.
Dus, maak zelf een groots gebaar en doe mee!