‘Doof kind’ schetst een portret van een dove jongeman die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. De film volgt Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Door het gebruik van Home Movies zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Waar het gaat om pijn en verontwaardiging lijkt Joachim het opmerkelijk genoeg te winnen van Tobias. In het heden is een bezoek aan de tandarts communicatief gezien nogal moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen.
Verklaring van regisseur Alex de Ronde
“Het grappige van doven is: je kunt die handicap opheffen door de omgeving te veranderen. Wie het ene moment nogal ernstig gehandicapt is, is het volgende moment een volwaardig lid van een culturele minderheid. Andersom is ook grappig: ga als argeloze horende in een groep doven staan en je bent een volstrekte buitenstaander.
De keuze van Tobias was: de eeuwige toerist blijven in je eigen land of een prins te worden in je eigen, beperkte koninkrijk; de (internationale) wereld van de doven. Tobias heeft voor dat laatste gekozen. Hij is docent Nederlandse Gebarentaal geworden, waarmee hij de afhankelijkheidsrollen wist te draaien.
De film is vanaf 1 maart 2018 op meerdere plekken in het land te zien.
Hier vindt je de trailer van de film.