Het RTGS (Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken) en de NSV (Nederlandse SchrijftolkenVereniging) vragen u mee te werken aan de monitoring van het pilotproject monitoring ‘Nascholingen schrijftolken’ door hun enquête in te vullen. Het invullen van deze enquête neemt circa 10 minuten tijd in beslag.
Inleiding
Dit pilotproject is ontstaan naar aanleiding van het verzoek van de beroepsvereniging voor Schrijftolken (NSV) het reglement van de Stichting Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (Stichting RTGS) voor schrijftolken aan te passen, zodat het reglement meer voldoet aan de wensen en behoeften van schrijftolken. Het RTGS en de NSV hebben besloten deze voorgestelde wijzigingen gedurende een periode van 4 jaar te monitoren in het ‘Pilotproject Schrijftolken’. De reden dat gekozen is voor een periode van 4 jaar is omdat een nascholingsperiode ook 4 jaar duurt. In deze 4 jaar dient de schrijftolk minimaal 60 uur nascholing te volgen in een categorie naar keuze.
Voorheen was het zo dat de schrijftolken verplicht 30 uur in de categorie Taal- en Tolkvaardigheden moesten nascholen, 20 uur in de categorie Attitude en 10 uur in de categorie Doelgroepen. Voor combitolken geldt dat zij in 4 jaar 90 uur moeten nascholen, waarvan 45 uur vrij te besteden in een categorie naar keuze. Inmiddels is (in de geest van deze pilot) het voornemen dat tolken de helft van het aantal nascholingsuren in een categorie naar keuze kunnen volgen.
Indien u kennis wilt nemen van het reglement, dan kunt u dit raadplegen door op deze link te klikken.
Het pilotproject wordt gemonitord gedurende deze 4 jaar door een projectgroep die samengesteld is uit drie leden van de beroepsvereniging NSV en twee leden van de Stichting RTGS, waarbij de hoofdvraag is: ‘Wat is het effect van het aangepaste reglement ten opzichte van het oude reglement?’ En de volgende deelvragen:
1. Wat is de tevredenheid onder schrijftolken over deze pilot? (enquête voor schrijftolken/combitolken)
2. Wat is de tevredenheid onder gebruikers van schrijftolken over deze pilot? (onderstaande enquête voor tolkgebruikers)
3. In welke categorieën zijn de nascholingspunten behaald over de periode 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024?
4. Hoe zijn de behaalde nascholingspunten verdeeld per categorie en zijn er uitschieters?
5. Hoeveel nascholingspunten zijn er toegekend aan nascholingen die gericht zijn op het onderhouden van kennis?
De enquêtevragen vindt u op de website van de NSV via deze link.
Alvast heel veel dank voor uw medewerking namens Stichting RTGS en de NSV!