Ouders van dove en slechthorende kinderen
Elisa Langen-van Leijenhorst vertelt over haar onderzoek naar vermoeidheid bij dove en slechthorende kinderen in het regulier basisonderwijs. Elisa is zelf slechthorend en werkt als ambulant begeleider, docent en ontwikkelaar bij Kentalis en bij Deelkracht.
Iris Steijvers van Orselen is doof en zal over haar persoonlijke ervaringen met vermoeidheid vertellen, op haar werk en binnen haar familie. En zij zal haar tips delen over hoe daarmee om te gaan.
Ambulant begeleiders in het regulier basisonderwijs pikken regelmatig signalen op van mentale vermoeidheid bij dove en slechthorende (DSH) kinderen tijdens en na schooltijd. Leerkrachten en ouders merken negatieve gevolgen van deze vermoeidheid op, zoals een minder goede concentratie en humeurigheid. In Nederland is er nog geen onderzoek gedaan naar vermoeidheid bij DSH-kinderen. Dat is opmerkelijk gezien de signalen uit de praktijk en de mogelijke (negatieve) gevolgen van chronische mentale vermoeidheid, zoals minder goede schoolprestaties of problemen met het psychisch welbevinden. Daarom is er onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek richtte zich op DSH-kinderen die regulier basisonderwijs volgden in gesproken Nederlands en geen gebruik maakten van een tolk Nederlandse Gebarentaal of Nederlands met Gebaren.
Elisa werkt als ambulant begeleider in de regio Nijmegen bij Kentalis. Ze werkt voornamelijk met DSH-leerlingen. Hier zet ze, naast haar 13 jaar cluster-2-ervaring en -expertise, ook haar ervaringsdeskundigheid als slechthorende in. Naast het begeleiden van leerlingen, coachen van leerkrachten in het PO, VO en MBO, geeft ze cursussen over DSH aan medewerkers en externen. Ook is ze betrokken bij meerdere projecten van Deelkracht, onder andere bij de ontwikkeling van diverse producten.
In 2021 heeft Elisa de master ‘Deaf Studies & Communication Needs’ aan de Hogeschool Utrecht afgerond. Haar afstudeeronderzoek richtte zich op vermoeidheid bij DSH-kinderen in het regulier basisonderwijs.
Iris Steijvers van Orselen is doof en zal over haar persoonlijke ervaringen met vermoeidheid vertellen, op haar werk en binnen haar familie. En zij zal haar tips delen over hoe daarmee om te gaan.
Iris geeft voorlichting op scholen en bedrijven, samen met een slechthorende collega. Daarnaast is zij voorzitter van Gebarencafé Leeuwarden, dat al bijna tien jaar bestaat. Het doel van het café is dat mensen met een gehoorbeperking zichtbaar zijn en op laagdrempelige manier contact kunnen maken en meedoen met de maatschappij.
Zij is ook actief bij de FODOK, op het gebied van sociale media en in de werkgroep Verhalenfestival, en ze schrijft artikelen voor het tijdschrift Woord en Gebaar.
Aanmelden: