Ouders van dove en slechthorende kinderen
Op de derde info-avond van dit jaar gaan we in gesprek over toegankelijkheid. Met twee mensen die daar vanuit hun eigen ervaring veel van weten: Tom de Beer, voorzitter van SH-Jong, en Maaike Ferf Jentink, oprichter van FJ Move.
Ze hebben elk hun eigen kijk op toegankelijkheid.
Tom spreekt van ‘sociale etiquette voor iedereen’ en Maaike over ‘communicatieve integratie’. Allebei hebben ze een eigen weg gevonden in een niet altijd toegankelijke wereld en ze gaan daarover graag met ons in gesprek.
Maaike Ferf Jentink: Communicatieve integratie
Een cultuurshock qua communicatie toen ik als 16-jarige naar het ROC ging.
Hoe leerkrachten, leerlingen met elkaar praten, informatie uitwisselen. Ik raakte vaak de draad kwijt. Het was een manier die ik niet gewend was. En dan nog die tolken!
Door internationaal te zwemmen, internationale kampen, buitenlandse doven, bij hen op bezoek te gaan, te reizen, leerde ik meer te durven. Ik ervaarde dat praten niet nodig is om ver te komen. En nu heb ik er mijn beroep van gemaakt: non-verbale communicatie.
Tom de Beer: sociale etiquette voor iedereen
Men denkt bij toegankelijkheid vaak aan ondertiteling, tolken en andere technische oplossingen. En hoewel ik deze allemaal meer dan aanprijs, is het begrip toegankelijkheid voor mij veel breder dan dat.
Het gaat er om hoe je je als mens toegankelijk maakt naar elkaar toe. Mensen weten vaak niet hoe ze zichzelf goed verstaanbaar kunnen maken. Het komt dan vooral neer op initiatief vanuit de Slechthorende persoon. Elkaar aankijken, niet door elkaar heen praten, niet met je telefoon of andere dingen bezig zijn etc. Allemaal voorbeelden van hoe je jezelf toegankelijk maakt naar Slechthorenden en Doven toe. Het mooie is: dit is eigenlijk gewoon een stukje sociale etiquette voor íedereen.
Vanaf het moment dat ik onder meer over deze tips geleerd heb, wist ik ook veel beter en makkelijker met anderen af te stemmen hoe ze zo effectief mogelijk met mij kunnen communiceren. En juist omdat je dit op een nette manier onderling kunt bespreken, creëer je gemakkelijk wederzijds begrip. Mij hielp dit weer steviger in m’n schoenen te leren staan.
Aanmelding
Aanmelden kan tot en met maandag 7 juni op info@fodok.nl.
Je kunt dan meteen doorgeven of je gebruik wilt maken van een tolk. Meld dan ook wat voor tolk je wenst: NGT-, NmG- of schrijftolk.
Deelname is gratis (maar je kunt natuurlijk altijd lid of donateur van de FODOK worden of ‘gewoon’ een donatie doen…)
Kort van tevoren ontvang je de Zoom-link voor de info-avond.