Ouders van dove en slechthorende kinderen
Hoe vindt jouw kind zijn/haar weg op het internet? Lukt het om gericht te zoeken of verdwaalt hij/zij door het eindeloos klikken door de websites heen? Hoe helpen hyperlinks daarbij?
En kan dat: vriendschappen online onderhouden? Beter dan je zou denken…
In deze tijd waarin het internet een prominente rol speelt, helemaal nu in coronatijd, stellen ouders zich deze vragen regelmatig. Helen Blom deed promotie-onderzoek naar het begrijpend lezen van teksten op het internet bij DSH-kinderen en kinderen met TOS. Daarnaast bestudeerde zij de kwaliteit van offline en online vriendschappen bij D/SH kinderen.
Wil je meer weten? Sluit dan aan bij de informatieavond op 22 april.
Online vriendschappen
Veel is nog onbekend over de activiteiten van dove en slechthorende jongeren op het Internet, hoe de kwaliteit van hun online vriendschappen is en wat de relatie is met hun welbevinden. Om hier verandering in te brengen heeft Helen Blom met collega’s onderzoek gedaan naar online en offline vriendschappen bij dove en slechthorende jongeren. Het goede nieuws is dat dove en slechthorende jongeren kwalitatief even goede vriendschappen hebben als horende leeftijdsgenoten.
Hoe zit dat bij jouw kind(eren)?
Hyperlinks
Jongeren komen op het internet geregeld teksten met hyperlinks tegen, verwijzingen die met een klik doorsturen naar andere tekstgedeelten. Deze hyperlinks kunnen het begrijpend lezen nog moeilijker maken, omdat de structuur van deze teksten vaker onduidelijk is en er een groter beroep op het werkgeheugen wordt gedaan.
Uit het promotieonderzoek van Helen bleek dat het begrijpen van hyperteksten lastig is, maar niet alleen voor de leerlingen met gehoor- en taalproblemen: alle leerlingen hadden meer moeite met het begrijpend lezen van hyperteksten dan met teksten zonder hyperlinks!
Helen Blom: ‘Wat wel kan helpen is het zichtbaar maken van de structuur van de hypertekst door bijvoorbeeld visuele ondersteuning en de woordenschat te trainen.’
Hoe zorg je dat je kind door de bomen het bos nog kan zien?
Deelname is gratis.
Om te kunnen deelnemen, meld je je uiterlijk 20 april aan bij info@fodok.nl.
Meld dan ook of je gebruik wilt maken van een tolk NGT of NmG of van een schrijftolk.
Op 21 april krijg je dan een link toegestuurd die je de 22ste kunt aanklikken om mee te doen.