Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Info-avond, online: ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ – Theory of Mind met Evelien Dirks

25 september 2023 19:30 - 21:00

‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ – THEORY OF MIND

Omgaan met klasgenoten, kinderen uit de buurt en vriendjes doet een beroep op sociale vaardigheden. Je moet je als kind kunnen verplaatsen in een ander om te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet. Daarnaast moet je emoties bij jezelf en de ander kunnen herkennen en begrijpen.

Voor sommige dove en slechthorende kinderen is het moeilijker om zich te verplaatsen in een ander. Dit heeft te maken met hun Theory of Mind (ToM)-ontwikkeling. ToM is de vaardigheid om gedachten, gevoelens en intenties bij jezelf en anderen te herkennen en te plaatsen. Een kind dat een ToM heeft ontwikkeld, begrijpt dat zijn vriendje iets anders kan denken of willen dan hijzelf. Het hebben van een ToM is dan ook erg belangrijk in het contact met anderen. Om een ToM te ontwikkelen moet je genoeg “sociale kilometers” maken. Voor dove en slechthorende kinderen is dat soms wat minder vanzelfsprekend en daarom is het belangrijk daar extra aandacht aan te geven. Door bepaalde activiteiten te doen kun je de ToM-ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen stimuleren. Op deze informatieavond gaat Evelien Dirks in op de Theory of Mind-ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen. Hierbij worden tips gegeven om deze ontwikkeling te stimuleren.

En zoals gebruikelijk zal er veel ruimte zijn voor vragen, opmerkingen en eigen ervaringen van de deelnemers aan deze infoavond. Graag tot dan!

Wie is dr. Evelien Dirks?
Evelien Dirks is ontwikkelingspsychologe en werkzaam als programmaleider doof/slechthorend bij de NSDSK. Zij doet onder andere onderzoek naar de taal en sociaal-emotionele ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen. Naast haar onderzoek ontwikkelt zij methodieken, cursussen, boeken, films, websites en apps voor professionals, ouders en kinderen. Voorbeelden daarvan zijn de Tas van Tom en de KinderGebaren-app.

 

 

Sluit je ook aan bij deze infoavond op maandagavond 25 september?
Meld je dan – uiterlijk vrijdag 22 september – aan op infoavonden@fodok.nl

· Vermeld dan ook of je een tolk wenst en zo ja wat voor een.
· Deelname is gratis, maar je kunt natuurlijk ook lid of donateur van de FODOK worden – daarnaast zijn donaties altijd welkom.
· Kort van tevoren ontvang je de link naar de infoavond.

Gegevens

Datum:
25 september 2023
Tijd:
19:30 - 21:00
Deze website maakt gebruik van cookies
Annuleren