Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hoe overleeft jouw kind met gehoorverlies de feestdagen?

14 december 2022 19:30 - 21:00

Informatieavond, online, met Marjan Haasnoot en Tanja Urosevic.
Let op: woensdagavond.

Hoe leuk zijn de feestdagen eigenlijk voor je dove of slechthorende kind? Een eindeloos diner met gesprekken die hij of zij niet kan volgen? Moe zijn van voor de zoveelste keer ‘Wat zeg je?’ te vragen?
Lekker een boek uitlezen tijdens het kerstdiner? Of gewoon gamen, terwijl de rest van het gezin Sinterklaasgedichten voordraagt?
Hoe kan je kind meer meegenieten van de festiviteiten? Hoe maak je de rest van de familie duidelijk wat je kind nodig heeft? Wie heeft wat nodig?

Tanja Urosevic en Marjan Haasnoot

Marjan Haasnoot en Tanja Urosevic hebben geen kant-en-klare antwoorden, maar wel erg veel ervaring! Marjan en Tanja zijn beiden slechthorend. Marjan is coach voor dove en slechthorende kinderen, jongeren en volwassenen en in opleiding tot Verlies- en Rouwtherapeut. Tanja werkt als pedagogisch behandelaar bij De Knipoog (NSDSK) in Haarlem en is daarnaast werkzaam bij de Erasmus Universiteit, als ambassadeur bij het team Studeren Met Functiebeperking (SMF). Daar begeleidt ze studenten, geeft ze op beleidsniveau adviezen en op open dagen promoot ze de afdeling SMF. Tanja is lid van SH-Jong.

Toegang tot communicatie is essentieel, helemaal bij familiegebeurtenissen. Waarom gaat dat de ene keer zo goed en loopt dat de andere keer finaal mis?
Hoe maak je de feestdagen van ‘net draaglijk’ tot ’toch wel feestelijk’? Wat kun je doen, naast de standaardtips die ook aan de orde zullen komen op deze avond?

Marjan:

‘Die ervaringen delen met elkaar en elkaar daarin bemoedigen, supporten, ondersteunen, weten dat je niet de enige bent. Ik appte dan weleens met een vriendin die in precies dezelfde situatie zat en dan hielpen we elkaar er doorheen, niet door de hele tijd met elkaar te appen maar even een paar bemoedigende woorden. Even anders kijken naar de situatie, ook met jouw kind (mindset!) is dan zooooo helpend!’

Tanja:

‘Ik leg mijn gehoorverlies vaak uit door te benoemen dat ik doe alsof ik goed horend ben wanneer ik twee hoortoestellen draag. Terwijl ik met twee hoortoestellen in de realiteit slechthorend ben. En zonder hoortoestellen ben ik doof. Tussen de drie gemeenschappen (goed horend, slechthorend en doof) kan ik switchen in communicatievorm. In de goed horende gemeenschap door gesproken taal te ondersteunen met gebaren. In de slechthorende gemeenschap door gebaren en alle andere non-verbale communicatievormen te ondersteunen met stem. En in de dove gemeenschap door het inzetten van gebaren en schrijftolken. Het mooie is: wanneer het lukt om het gehoorverlies te accepteren, dan creëert dat verbindingsmogelijkheden. Verbinding maken wordt mogelijk door niet een one size fits all communicatievorm toe te passen. Communiceren op maat maakt mogelijk dat de menselijke behoefte aan verbinding vervuld kan worden.’

Kortom: een informatieavond met ‘uit het leven gegrepen’ voorbeelden en ervaringen, veel tips en uitwisseling. En hopelijk een goede opmaat naar de kerstdagen!

Kom je ook naar deze online feestdagen-infoavond op woensdagavond 14 december?
Meld je dan – uiterlijk dinsdag 13 december – aan op infoavonden@fodok.nl

· Vermeld dan ook of je een tolk wenst en zo ja wat voor een.
· Deelname is gratis, maar je kunt natuurlijk ook lid of donateur van de FODOK worden – daarnaast zijn donaties altijd welkom.
· Kort van tevoren ontvang je de Teams-link.

Gegevens

Datum:
14 december 2022
Tijd:
19:30 - 21:00
Deze website maakt gebruik van cookies
Annuleren